sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Laitetaanko pakasteet pieneen pussiin?

Yksi asia joka on vaivannut jo pitkään kaupan kassalla töissä ollessa. Oon tehnyt sitä siis sivutyönä opiskelujen ohella ym. jo jostain vuodesta 2008, ja koko ajan oon tätä ihmetellyt. Siis, miksi ihmeessä ne pakastepussit tai pahvilootat tai muut vastaavat on pitää laittaa johonkin pieneen muovipussiin ennen kuin ne pakataan isompaan muovipussiin muiden ostosten sekaan? Tämä opetetaan siis jo perehdytysvuorossa, että aina pitää kysyä haluaako asiakas että pakasteet (tai muut tuotteet, jotka saattavat - huom. saattavat - vuotaa nestettä ostoskassiin) pakataan pieniin muovipusseihin.

(edit: tuli mieleen/kaverit muistutti lisää ärsyttäviä käyttötarkoituksia)
Pussitarpeita on muunkinlaisia, jotkut haluavat pussin, jos ostavat ison määrän pikkukarkkeja tai muuta pientä krääsää, koska onhan se nyt ihan hirveää jos ne ovat sikinsokin siellä kauppakassissa. Irrallaan/yksittäin myytävät kahvikupit ja lautaset on saatava pussiin, koska se vissiin estää näitä herkkiä posliinisia esineitä hajoamasta kassissa (en ymmärrä tätä logiikkaa). Jauhot ja pesujauheet pitää laittaa pussiin, koska onhan se nyt ihan kamalaa jos kauppakassiin tai vaikka kahvipaketin päälle pölähtää mikrogrammakin jotain jauhetta, ja pilallahan se heti on! Sukat, alusvaatteet ja muut pienet kodintekstiilit tietysti pitää laittaa pussiin, etteivät vaan likaannu. Eikö kukaan muka pese uusia vaatteita ennen käyttöä (vähintään alusvaatteita)?

Ymmärrän asian kyllä siltä kantilta, jos vaikka pussissa on reikä, tai siinä on erityisen paljon huurretta/jäähilettä pinnalla, ei haluta että se sulaa paperiin käärittyjen tuotteiden (esim. jauhopussien) päälle. Ainakin erittäin ohuet paperikääreethän vähän kärsii veden kosketuksesta.

Mutta, sitä en ole ikinä ymmärtänyt, että jos lähes kaikki ostokset on jo muutenkin muovikääreessä tai muuten hyvin pakattu, ja yleensä myös pakasteet on paksuissa pahvikansissa (esim. lehtitaikinat), ei tälle lisäpikkupussille ole mitään tarvetta. Ja onhan vielä niitäkin neurootikkoja, jotka haluaa kääriä joka ikisen ostoksen vähintään yhteen pikkupussiin ja sitten vielä se kaupan oma ostospussi päälle. Eihän siinä ole mitään järkeä? Ei ne elintarvikkeet mene mitenkään pilalle sillä että niiden pakkaus koskee jonkin toisen elintarvikkeen pakkausta.

Itse yritän välttää viimeiseen asti moista materiaalin haaskausta, yksittäisille hedelmille ja banaanitertuille en edes ota pussia, muut hedelmät ja vihannekset mahtuu kaikki yhteen pussiin, ja aina kun muistaa ottaa kauppareissulle mukaan SPR:n kesto-hedelmäpusseja, käytän niitä. Pakasteita en ole koskaan pyytänyt muovipussiin, eikä ole tähän mennessä yksikään ostos mennyt siitä pilalle.
Järjettömän käytännöllisiä. Ja myös ympäristöystävällisiä. http://www.punaisenristinkauppa.fi/
Niille, joille pakasteiden suojeleminen on jo neuroosin tasolla, voin aivan turvallisin mielin suositella pakasteille erikseen tehtyä suojakassia, joka vielä pitää ne kylmänä, mitä pieni muovipussi ei tee. Lisäksi niitä ei ole tarpeen ostaa joka kerta erikseen. Yksi kassi riittää vuosien käyttöön.

Pointti jota tässä haen, on se, että muovia on muutenkin maailmassa ihan liikaa. Sitä liikkuu lauttoina ja pienhiukkasina valtamerissä, josta se joutuu planktoninsyöjäkalojen kautta myös ihmisravintoon. Toki onhan noissa merenelävissä jo nyt vaarallisia määriä elohopeaa ja muita kivoja raskasmetalleja. Kaatopaikat täyttyvät kertakäyttömuovikääreistä, ostoskasseista ja muusta yhtä turhasta paskasta, jota ihmiset sinne syytävät kun eivät osaa/halua/voi kierrättää. Kaikkea muovia ei edes pystytä kierrättämään energiajakeena.
Tämäkin kuva voisi olla Vantaanjoelta.
Miksi siis tätä roskan määrää pitää vielä lisätä tällaisella turhuudella? Ja miksi se on kauppaketjujen kassaohjeistuksessakin mukana? "Muistakaa aina kysyä, on huonoa asiakaspalvelua jos ei kysy!" Joskus taisin lukea yhden palautteenkin asiaa koskien, huolestunut asiakas kyseli juuri samaa, ja kaupan vastaus oli jotakin tähän suuntaan: "Jotkut asiakkaat haluavat muovipussin pakastetta suojaamaan (wtf, suojaamaan miltä?), tämä kuuluu osana asiakaspalveluun, ja se on aina asiakkaan oma valinta haluaako hän pussia käyttää." Eli jos ihmiset haluavat olla holtittomia roskaajia, asia ei kuulu kauppiaalle millään tavalla, esimerkiksi siten että pussivaihtoehtoa ei aktiivisesti tarjota, ellei asiakas sitä erikseen pyydä? Anna mun kaikki kestää...

Mitenkäs se YUP:n biisi menikään? Aivan, "Tänään Kotona:"
"Postiluukku mainoskrääsää työntää
Eteisen nurkkaan minä niistä vuorta käyn pinoamaan.
Pian ei ulos enää olekaan asiaa! Me kuollaan nälkään!
Tai hukutaan paskaan!
Ja aamu tulee niin kuin aamu aina tulee, kun me
Hukutaan paskaan, hukutaan vaan! 
Hukutaan yksi kerrallaan, naiset ja lapset ensin! 
Horjahdin ja lensin"

7 kommenttia:

  1. Puhut vähän (oikeasti paljon) mutta asiaa. Onneksi meillä ei ole ollut tuollaista ohjeistusta tai ylipäätään puhetta koko pussiasiasta. Ihmettelen kyllä välillä miten ihmiset pistää herne-maissi-paprikapussit hedelmäpusseihin. Jogurtit ja viiilit vielä ymmärtää mut silti... Pakkaaminenkin on taito joka kannattaa opetella.

    Häiritsee ettei meillä töissä sen enempää kuin täällä kotosallakaan ole minkään sortin muovinkierrätysmahdollisuutta. Edellisessä duunipaikassa sentään muovit pistettiin erikseen. Ja nyt on luovuttu vielä biojätteen purkamisestakin. Kotona sentään saa vielä harjoittaa moista. Vähän on bisnesmaailmassa välinpitämätöntä toimintaa. Mutta ollaan myö esimerkkeinä~

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on se jugurttipurkkienkin käsittely vähän kummallista välillä. Jos ei sitä kassia heittele kuin mielipuoli, tai kasaa niitä kauppakassin pohjimmaisiksi, niin ei ne ehjät purkit mihinkään hajoa. Ei ainakaan mulla tähän mennessä. Ja jugurtitkin on saatavilla kestävämmissä pakkauksissa (ja ympäristöystävällisemmässä, jos ostaa kartonkisen tonkan) jos sitä muovipurkkien hajoamista pelkää.

      Eipä ole meilläkään energiajäteastiaa näkynyt missään HKI-alueen asunnoissa tähän mennessä. VVO:lta tuli tässä kuussa lappu että siihen pyritään, mikäli mahdollista, tämän vuoden aikana. Samoin monella työpaikallakin tuntuu olevan vasta lapsenkengissä tämä roskan kierrätys. Sinänsä outoa, kun tietotaito kyllä on ollut olemassa jo vuosia. Ehkä ihmiset on vaan niin pirun laiskoja jätteidenkäsittelyn kanssa. Se ei saisi olla yhtään vaivalloista, koska muuten ei vaan jakseta.

      Poista
  2. Googlasin tästä pussiasiasta ja päädyin tänne - nää on aivan kuin mun ajatuksia! Ei kai ne ostokset mene pilalle vaikka jokainen tuote ei olekaan erikseen muovipussitettu.

    Perustin pari päivää sitten ekoaiheisen blogin (http://ekojalanjaljilla.blogspot.fi/) ja tämä "Laitetaanko pakasteet pieneen pussiin" on yksi postausaihe josta aion kirjoitella. Laitoin itse asiassa Sellon Citymarketiin ja Prismaan nettipalautteet ja kysyin että miksi kassat ohjeistetaan tunkemaan sitä muovipussia joka paikkaan. Saas nähdä mitä vastaavat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä jos tarpeeksi moni laittaisi aiheesta palautetta, niin saattaisivat jotain asialle tehdäkin. Mutta tiedä häntä. Edelleenkin suurempi osa ottaa sen "pikkupussin" kysyttäessä, vaikka ei tuntuisi tajuavan edes miksi sitä tarvitsee. Monesti kaupassa ollessa ihmiset ovat vähän hölmistyneitä ylimääräisestä kanssakäymisestä, joten lisäkysymyksiin vastaaminen on vähän kuin automaatin tasolla. "Öööööjoooo voi laittaa"

      Kiitoksia linkistä, täytyypi pistää seurailuun tuo blogisi :)

      Poista
  3. Paperia kassoille jossakin muodossa muovipussien sijaan. Eristää paremmin ja imee kosteutta.

    VastaaPoista
  4. kysyi multa kassa tai ei, niin otan pakastepussin suojaamaan nimenomaan shampoita, konetisikaineita, jogurttia, jäätelöä taikka jauhopusseja ym. mulla on nestemäiset saippuat ja jogurtit hajonneet useemmin kuin kerran kassiin ja hirvee siivo tietysti kun pitää kaikki tuotteet putsata. konetiskiaine puolestaan on syövyttävää ja siinä on riski jos sitä menee vaikka salaattiin tai paperipussileivälle. jauhopussikin on muutaman kerran hajonnut kauppakassiin, kun se hajoaa tällaiseen pakastepussiin, voi jauhon vielä käyttää, mutta jos se hajoaa pitkin isoa muovipussia ja muille tuotteille, en enää käytä jauhoa ja hirveä siivo taas. käytetyt pakastepussit käytän yleensä uudelleen roskiksena tai eväspussina kun laitan eväät reppuun. käytän kauppakassina kangaskassia, kestävämpiä kuin kaupan muovipussit ja ei tarvi ostaa aina uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä millä tavalla käsittelet ostoksiasi, mutta aika holtittomasti saa heitellä että esimerkiksi shampoopurkkien sisältö valuisi kauppakassiin. Syövyttävät ja muuten myrkylliset aineet on toki hyvä pakata erilleen, mutta senkin voi laittaa vaikka toiseen (kangas-)kauppakassiin muiden sellaisten kamojen kanssa, mitkä eivät ole välittömässä kontaktivaarassa.

      Tietty jokaisella on oikeus tehdä ostoksilleen mitä tykkää ja pakata miten tykkää, mutta pieni maalaisjärjen käyttö ja varovaisuus tavaroiden käsittelyssä avittaa kummasti sitä, ettei ne tavarat hajoa matkalla kaupasta kotiin :)

      Poista