lauantai 20. lokakuuta 2012

Kissan ruokinnasta

Huomasinpa jännän uutisjutun tänään.

YLE: Mitä kissanruoka on syönyt?

Suurimmassa osassa markettiruuista ei oikeasti ole paljonkaan eroa, kuten uutisessakin todetaan. Hintaeroja on, ja mielenkiintoista olisikin tietää, mistä ne tulevat. Varsinkin jos katsoo lihan osuutta, suurimmassa osassa mainitaan vain "lihaa ja eläinperäisiä tuotteita, josta (pääraaka-ainetta x) vähintään 4%" ei kuulosta todellakaan paljolta. Ja mitä ovat nuo mystiset "eläinperäiset tuotteet"? Ne voivat käytännössä olla mitä vain eläimestä ylijäänyttä teurasjätettä. Siis keuhkopussia, sorkkaa, höyhentä, aivoja. Lihantuottajat haluavat saada eläimistään kaiken mahdollisen rahan irti, ja siksi näitä siis käytetään eläintenruuissa, koska laki ei tarkemmin määrää, mitä näistä eläinrehut saa tai ei saa sisältää. Ravinteitahan vaikkapa höyhenissä ei ole juuri lainkaan.

Kissan- ja koiranruokateollisuuskin on bisnestä, ja siksi pitääkin olla tarkkana millaisia väittämiä tuotteista nielee. Ei ne Shebat todellakaan ole aina "luksusta".

Tuoteseloisteiden tuijottelu on aluksi vaikeaa, koska käytetyt termit ovat outoja ja lainsäädäntö on muutenkin todella höllää näiden suhteen. Mutta helppoa on sen sijaan tarkastaa ainesosien suhteelliset määrät. Lain mukaan luettelossa mainittavat aineet pitää olla määräjärjestyksessä. Siispä vaikkapa kolme ensimmäistä raaka-ainetta listassa kertoo jo paljon ruoasta, ja jos vaikka 2/3 on viljaa tai kasviksia, se ei todellakaan ole kissalle sopiva ruoka.

Helka ei juo olutta, koska siinä ei ole lihaa!
Etenkin kuivanappuloissa pitää olla tarkkana, vilja ja muut hiilihydraattia sisältävät ravintoaineet jäävät kissan elimistöön ns. turhana, koska kissa ei niitä tarvitse (se muodostaa hiilihydraattia itse elimistössään), eli lihottavat kissaa. Kuivaruuan syöttämisessä on myös se riski, että kissa kuivuu, koska se ei juo tarpeeksi vettä. Vaikka sitä olisi koko ajan saatavilla, kissan ns. "janontarve" ei ole kovin suuri, sillä se on luontaisesti tottunut saamaan suurimman osan tarvitsemastaan vedestä ravinnossa (siis hiirissä, linnuissa jne). Tämän takia paljon raksuja syövillä kissoilla on suurempi riski saada virtsakiviä. Kaikkihan ei välttämättä näitä ongelmia saa, ja olkoot onnellisia. Meidän Helkalle nimittäin struviittikiteet ovat muodostuneet ongelmaksi, ja sen takia nyt ollaankin pientä ruokaremonttia tekemässä.

Eläinkaupan ruuissakin on huimia eroja, mutta pääosin ne ovat vähän laadukkaampia kuin marketin ruuat. Lihaa on enemmän, viljaa ja kasviksia vähemmän, eikä lisäaineitakaan ole paljoa, koska niitä ei tarvita. Kissaa ruokkiessa kannattaa muistaa ennen kaikkea, että kissa on obligaatti lihansyöjä - toisin kuin koira joka on pääasiassa kaikkiruokainen, vaikka petoeläin onkin.

1 kommentti:

  1. Hyvä teksti!

    Harmi että tossa Kunkkukuluttajan jutussa vertailtiin tosiaan vaan markettiruokia. Sydän itkee verta kun Latz purkit lipuu kassahihnalla... Toivottavasti kukaan ei tee sen perusteella valintoja :D "kissa haistoi tätä ja tätä ja söi tämän..." -.-

    t. Namminna

    VastaaPoista